Начало на консултациите за новата "Синя книга" - вашата възможност да оформите бъдещето на Финансовите механизми на ЕИП и Норвегия

15-09-2024 10:22

Финансовите механизми на ЕИП и Норвегия, финансирани от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, играят ключова роля за насърчаването на социално и икономически равноправна Европа, като също така укрепват връзките между трите държави донори и 15 държави-членки на ЕС, които получават средства. С началото на новия период на финансиране за 2021-2028 г., обявяваме старта на обществени консултации за проекта на "Синя книга", основен документ, очертаващ приоритетите и програмните области за настоящия период на финансиране.

Относно Финансовите механизми на ЕИП и Норвегия
Финансовите механизми на ЕИП и Норвегия са създадени с цел намаляване на социалните и икономическите неравенства в Европа и укрепване на сътрудничеството между донорите и държавите бенефициенти. За новия програмен период 2021-2028 г., се предвижда отпускането на 3.268 милиарда евро за подкрепа на три ключови тематични приоритета: зеленият преход на Европа, демокрация, правов ред и човешки права, както и социална интеграция и устойчивост. За да се подкрепят тези приоритети, са създадени 15 програмни области, както и три специализирани фонда. Тези програмни области и фондове са насочени към справяне с общи европейски предизвикателства, насърчаване на иновации и подкрепа на въздействащи проекти. Особено важно е, че този период на финансиране включва принос от 183 милиона евро за проекти, които адресират предизвикателствата, произтичащи от руската инвазия в Украйна.

В допълнение, Финансовите механизми на ЕИП и Норвегия предоставят уникална възможност за партньорства между организации от държавите бенефициенти и техни колеги в Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, с които да работят по разрешаването на общи европейски предизвикателства. Те работят за подобряване на международните мрежи, подкрепят достъпа до нови знания, експертиза и технологии, насърчават иновациите и създават среда за развитие на сътрудничество, което да бъде подкрепяно и с други източници на финансиране.

Защо вашето мнение е важно?
Проектът на "Синята книга" очертава целите и подходите във всяка от програмните области и фондове, определяйки областите, които са допустими за подкрепа. Смятаме, че тези, които вероятно ще се възползват от грантовете, тези, които вероятно ще управляват предоставеното финансиране, и други заинтересовани страни могат да ценен принос по проекта на "Синя книга". Ето защо, тази консултация предоставя възможност на заинтересованите страни да се запознаят с настоящия проект на "Синята книга" и да дадат своя принос преди финалното му публикуване.

Чрез участието си в тази консултация можете да помогнете за формирането на насоките на Финансовите механизми на ЕИП и Норвегия, като гарантирате, че те ефективно адресират най-належащите предизвикателства и възможности в  Европа.

Проектът на "Синята книга" е достъпен на страница 4 от анкетата. За да се включите в консултацията, влезте тук: http://www.eeanorwaygrants.org/bluebookconsultation 

Как да участвате
Участник може да бъде всяко физическо лице или организация, които имат опит или интерес към Финансовите механизми на ЕИП и Норвегия и техните цели. Участниците могат да бъдат ситуирани в държава бенефициент, държава донор или трети страни, или да работят трансгранично.

Процесът на консултация е отворен за всички заинтересовани страни в срок до 18 октомври 2024 г.

Ето как можете да се включите:

  • Посетете страницата за консултация: Достъпете проекта на "Синята книга" и разгледайте програмните области и фондовете.
  • Изразете вашето мнение: Отговорете на въпросите относно вашата организация и изпратете коментарите си за програмните области и фондове. Ще имате и опцията да предоставите общи коментари. Обърнете внимание, че очакваме всяка организация да предостави единен обобщен отговор.
  • Разпространете информацията: Споделете връзката към консултацията с други заинтересовани страни, които могат да имат ценни становища.