Състоя се премиерата на книгата „Произходът на тоталитаризма“ от Хана Арент

06-06-2023 14:53

При много голям читателски интерес се състоя премиерата на „Произходът на тоталитаризма“ от Хана Арент в „Топлоцентрала“ в София.

Книгата се издава в сътрудничество между Дипломатическия институт към МВнР и издателство „Колибри“ за първи път на български език в нейната цялост и включва трите ѝ основни части: „Антисемитизмът”, „Империализмът” и „Тоталитаризмът“.

В представянето на книгата взеха участие двамата преводачи Камен Лозев и Ирина Васева, директорът на Дипломатическия институт Таня Михайлова, а в ролята на модератор влезе Николай Ценков. Бяха обсъдени актуалността и пълноценността на този мащабен изследователски труд на Хана Арент, значението на знанието за тоталитаризма за съвременното общество и по-младите поколения, философските и политологическите аспекти на борбата срещу тоталитарното мислене.

В активната дискусия се включиха дипломати, философи, филолози, експерти от публичния и академичния сектор.

Le Monde поставя „Произходът на тоталитаризма“ сред 100-те най-значими книги на XX в., а National Review я класира на 15. място в своя списък на най-добрите нехудожествени книги на века.

Изданието е осъществено в рамките на проект DFPO-1.004-0001-C01 „Стратегическо сътрудничество между България и Норвегия в подкрепа на международните ангажименти на България за борба с антисемитизма и опазването на еврейското наследство“, финансиран от Фонда за двустранни отношения на Финансов механизъм на ЕИП и Норвежки финансов механизъм в България.

Книгата вече може да бъде закупена в книжарниците в страната, както и онлайн.

Снимки: Дипломатически институт