Учени и изследователи от България и Норвегия участваха в експедиция по проект SCIRENA II

24-09-2024 17:25

В периода 11.08 - 16.08.2024 г. беше проведена първа експедиция по проект SCIRENA II "Диагностичен анализ на морската околна среда в Черно море по отношение на военните действия на територията на Република Украйна", финансиран по линия на Фонда за двустранни отношения по Програма "Опазване на околната среда и климатични промени" (ПООСКП) на ФМ на ЕИП 2014-2021.

Проект SCIRENA II се изпълнява от Института по морски изследвания на Кралство Норвегия, ВВМУ "Н.Й.Вапцаров" и Басейнова дирекция "Черноморски район" и е естествено продължение на проект SCIRENA Black Sea, приключил успешно в рамките на ПООСКП.

Експедицията беше проведена на борда на научноизследователски кораб "Св. Св. Кирил и Методий", като бяха извършени пробонабирания в избрани крайбрежни и дълбоководни пунктове, с фокус върху картиране на морското дъно и местообитанията, замърсители в биотата и седименти в избрани крайбрежни и дълбоководни пунктове. Бяха обследвани и анализирани индикатори (дискриптори) за натиск от човешка дейност върху биоразнообразието и стопански значими видове за Черно море.

Освен партниращите си организации от Република България и Кралство Норвегия, за участие в изследванията бяха поканени и представители на Университет "Асен Златаров", гр. Бургас, Технически университет, гр. Варна и Институт по океанология, гр. Варна.