Заключително събитие на програма "Вътрешни работи"

21-10-2024 10:00

На 8 октомври 2024 г. се проведе заключителното събитие по програма „Вътрешни работи“, на което бяха представени изпълнените проекти по програмата. Събитието беше организирано от дирекция „Международни проекти“ при министерство на вътрешните работи, в ролята на Програмен оператор

Програма „Вътрешни работи“ е реализирана в партньорство с институции от Кралство Норвегия - Националното министерство на правосъдието и обществената сигурност, Дирекция “Национална полиция“,  Дирекцията за имиграция, както и със Съвета на Европа.

В рамките на Програмата, финансирана от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г., са изпълнени 26 проекта, включително двустранни инициативи. Бенефициенти са 10 държавни структури и 4 международни и неправителствени организации. Проектите са насочени към засилване на международното полицейско сътрудничество и повишаване на капацитета на правоприлагащите органи за  предотвратяване на престъпността и борба с корупцията. Другите области на финансиране се отнасят до подкрепа на български институции в областта на убежището и миграцията, предоставяне на социални услуги за бежанци с фокус на най-уязвимата група непридружените деца,  информационни дейности за подпомагане на ромското население в България.

По време на събитието бенефициентите  разказаха  историите на полицейските служители, които се борят срещу престъпността, на непридружените деца, които търсят убежище в България, на хората от ромските общности и комуникацията им с полицейските служители. Бяха представени постигнатите резултати и демонстрирано  специализирано оборудване и средства за обучение.

Участие в събитието взеха представители на Офиса на финансовия механизъм, на Посолството на Норвегия в Румъния, Норвежките партньори по програмата, Съвета на Европа, Националното координационно звено, програмни оператори по програмите на НФМ, служители от  български институции и неправителствени организации.

Предстоящи Събития